DEN HAAG - Defensie kijkt of een oud-medewerkster van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) haar geheimhoudingsplicht heeft geschonden door op televisie uit de school te klappen over de dienst.

De vrouw, die begin dit jaar is ontslagen, deed dinsdagavond haar verhaal in het actualiteitenprogramma Nova.

Ze zegt zonder opleiding naar Bosnië te zijn gestuurd om informatie over oorlogsmisdadigers als Radovan Karadzic en Ratko Mladic te verzamelen.

Tamara van Halm, de ex-politiek strategisch analist van de dienst, stelt op basis van 'interne bronnen' dat ze na haar schorsing is afgeluisterd door de MIVD, hoewel ze dat niet kan bewijzen. Ze weet niet waarom ze is ontslagen.

Opheldering

De PvdA en de SP in de Tweede Kamer hebben de ministers Eimert van Middelkoop (Defensie) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) om opheldering gevraagd. De fracties willen dat de commissie die toezicht houdt op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (CTIVD) de zaak van Van Halm onderzoekt.

De commissie doet al onderzoek naar de manier waarop de MIVD zich opstelde tegenover twee inmiddels geschorste medewerkers. Zij zouden door hun werkgever zijn afgeluisterd terwijl ze bezig waren met een geheime operatie.

Arbeidsconflict

Het ministerie van Defensie laat in een verklaring weten een arbeidsconflict te hebben met Van Halm.

Eind november 2007 is haar zogeheten verklaring van geen bezwaar ingetrokken, omdat ze volgens Defensie contacten had waarvan ze wist of behoorde te weten dat die ''niet in overeenstemming zijn met de vervulling van de vertrouwensfunctie''. De beroepsprocedure daartegen loopt nog. Ondertussen is Van Halm ontslagen.

Vertrouwen

Volgens Van Middelkoop doet het arbeidsconflict niets af aan zijn vertrouwen in de MIVD. Hij herkent zich ook niet in het beeld dat is geschetst als zou de dienst amateuristisch, laks en bureaucratisch zijn.

De MIVD is een ''professionele en alerte organisatie met een door Defensie en haar partners gewaardeerde inlichtingenpositie''. De toezichtscommissie toetst de rechtmatigheid van het handelen van de MIVD en kan medewerkers onder ede horen.

Defensie zal de uitzending van Nova analyseren ''om te bezien of betrokken ex-medewerker niet opnieuw de geheimhoudingsplicht schendt''.

Als dat wel het geval is, overtreedt ze de wet. Het ministerie zou dan juridische stappen tegen haar kunnen nemen, zei een woordvoerder van het departement.