AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag de 50-jarige Franklin F. veroordeeld tot twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Ze achtte onder meer bewezen dat hij op 9 juli vorig jaar de 28-jarige hoofdagente Gabrielle Cevat in Amstelveen van het leven heeft beroofd.

Het Openbaar Ministerie (OM) had achttien jaar gevangenisstraf geëist en tbs met dwangverpleging. De rechtbank komt tot een lagere straf, omdat niet bewezen is dat F. wist dat Cevat een politieagent was op het moment dat hij schoot.

In tegenstelling tot justitie meende de rechter dat niet vaststaat dat Cevat zich heeft kunnen legitimeren voordat ze werd vermoord, ondanks dat haar legitimatiepas op de grond is gevonden. De hoofdagente was in burger en niet direct herkenbaar als agent.

Ex-vriendin

Behalve aan de moord op Cevat acht de rechtbank Franklin F. schuldig aan poging tot moord op de ouders van zijn ex-vriendin, het voorbereiden van zware mishandeling van zijn ex en bedreiging van zijn voormalige vriendin. Ook veroordeelde de rechtbank hem voor verboden vuurwapenbezit.

De verdachte heeft Gabrielle Cevat ,,het meest wezenlijke bezit, namelijk het leven, ontnomen''. De rechters hebben bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het feit dat F. verminderd toerekeningsvatbaar was en dat hij een strafblad heeft voor eerdere geweldsdelicten.

Geschokt

De familie en vrienden van de vermoorde hoofdagente Gabrielle Cevat hebben dinsdag 'geschokt en ontstemd' gereageerd op de uitspraak van de rechtbank. Dat liet hun advocaat Richard Korver na afloop weten.

,,Ze vinden twaalf jaar cel veel te kort voor de misdrijven die zijn bewezen. De familie spreekt de hoop uit dat het Openbaar Ministerie in hoger beroep gaat'', aldus de raadsman.

Of dat ook gebeurt, is nog onduidelijk. ,,We beraden ons nog op de uitspraak'', zei een woordvoerster van justitie in een eerste reactie. Datzelfde geldt voor de verdediging van de verdachte.

Slingeren

Cevat was in juli 2008 op weg naar het politiebureau om daar een nachtdienst te draaien toen ze F. slingerend over de weg zag rijden en een achtervolging inzette. Op het moment dat hij had geparkeerd en ze hem wilde aanspreken op zijn rijgedrag, schoot hij haar vrijwel direct neer.

F. schoot daarvoor onder meer twee keer op de voordeur van de ouders van zijn voormalige vriendin en reed daarna naar haar huis. Op het moment dat hij zijn auto wilde parkeren, zag hij de auto van Cevat naast hem staan.

Dwars

"Dat zat hem dwars in zijn voorgenomen handelen richting zijn ex. Hij heeft daarom besloten die persoon uit te schakelen", aldus de voorzitter van de rechtbank, G. Janssen.

Dat F. vervolgens de woning van zijn voormalige vriendin binnendrong en met een mes het huis door liep, toont volgens de rechtbank aan dat hij van plan was haar iets aan te doen.