BILTHOVEN - Bij een 25-jarige Nederlandse vrouw is Mexicaanse griep vastgesteld. Zij keerde op 30 mei terug uit New York.

Het is de eerste keer dat een Nederlander de griep buiten Mexico heeft opgelopen. Dat meldt het RIVM dinsdag.

De organisatie verwacht de komende weken meer terugkerende reizigers met deze griepvariant. De vrouw vloog van New York naar Londen met vlucht BA 2172 en vloog direct daarna vanaf Londen met vlucht BA 8111 naar Amsterdam

Informatieborden

Het RIVM laat informatieborden plaatsen op Schiphol zodat reizigers uit de Verenigde Staten worden gewaarschuwd. Het is de bedoeling dat ze contact opnemen met hun huisarts als ze binnen een week na terugkomst uit Amerika plotseling koorts en griepachtige verschijnselen krijgen.

Volgens het RIVM worden de informatieborden waarschijnlijk dinsdag of woensdag geplaatst. Reizigers uit Mexico krijgen al extra instructies.

Directeur Roel Coutinho van het Centrum infectieziektenbestrijding van het RIVM durft niet te voorspellen of er de komende tijd meer besmette reizigers vanuit de VS naar Nederland zullen terugkeren. In Amerika is al bij ongeveer tienduizend mensen de griep vastgesteld.

Besmetting

In Mexico zijn volgens Coutinho zeer waarschijnlijk veel meer mensen besmet. Hij zei enkele weken geleden, toen de voorjaarsvakantie was afgelopen, meer gevallen van de Mexicaanse griep in Nederland te verwachten, omdat Nederlandse toeristen tijdens hun vakantie besmet zouden kunnen zijn geraakt. ,,Maar we hebben geen enkele melding gekregen'', zegt Coutinho nu. Het blijft volgens hem gokken hoe groot de besmettingskans is.

Medereizigers

Het RIVM gaat niet op zoek naar haar medereizigers vanuit Londen. Volgens Coutinho was de vlucht te kort om anderen te besmetten. Mensen uit de omgeving van de vrouw worden preventief met medicijnen behandeld.

Eerdere besmettingen in Nederland met dit griepvirus betroffen een 3-jarig kind, een 53-jarige vrouw en een 52-jarige man die in Mexico waren geweest en die na terugkomst in Nederland ziek werden. Zij zijn allen weer hersteld.