PEKING - China heeft dinsdag Europese landen nog eens op het hart gedrukt de dalai lama niet te ontvangen. De geestelijk leider van de Tibetanen maakt een rondgang door Europa en ontmoet tijdens zijn tour verschillende leiders.

Volgens een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken kan een ontmoeting de relaties tussen het land en Peking ,,zwaar beschadigen''.

Ondanks de felle tegenstand vanuit Peking heeft de dalai lama in Denemarken premier Lars Lokke Rasmussen gesproken. Ook in Warschau en Parijs staan de leiders klaar de dalai lama te ontvangen.

Balkenende

De dalai lama komt donderdag en vrijdag naar Nederland. Hij zal geen ontmoeting hebben met premier Jan Peter Balkenende. Die denkt dat een dergelijke ontmoeting slecht zou zijn voor de 'kritische dialoog' die hij nu met China over gevoelige zaken als mensenrechten kan voeren.

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zal de monnik wel ontvangen.

Sarkozy

Het is niet voor het eerst dat Peking dreigende taal uit rond een bezoek van de dalai lama. Vorig jaar had de Franse president Nicolas Sarkozy tot ongenoegen van de Chinezen een ontmoeting met de dalai lama. Peking was zo boos dat een conferentie tussen de EU en China enkele maanden opgeschoven werd, omdat de Chinese delegatie weigerde te komen.

Volgens China bemoeit Europa zich met binnenlandse aangelegenheden door de dalai lama officieel te ontvangen. De dalai lama streeft naar meer autonomie van Tibet. Peking stelt echter dat de geestelijk leider probeert Tibet onder de paraplu van de Volksrepubliek vandaan te halen.