SEOUL - De Verenigde Staten hebben Zuid-Korea bommen verkocht, waarmee Seoul ondergrondse faciliteiten in Noord-Korea kan verwoesten.

Washington keurde recentelijk de verkoop van zogeheten GBU-28 bommen goed, aldus een medewerker van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie dinsdag.

Golfoorlog

Die bommen werden in de Golfoorlog (1990-91) gebruikt om ondergrondse commandocentra in Irak op te blazen. De bommen worden tussen 2010 en 2014 afgeleverd in Zuid-Korea, meldde persbureau Yonhap.

Volgens het persbureau kunnen de Zuid-Koreaanse gevechtsvliegtuigen de bommen in geval van oorlog naar hun bestemming brengen.

Spanning

Noord-Korea verstopt het wapenarsenaal veelal onder de grond. Het zuiden maakt zich vooral zorgen om het wapentuig dat zich in tunnels nabij de grens zou bevinden. De wapens zouden daar klaarliggen als ruggesteun voor het Noord-Koreaanse leger in geval van oorlog.

De spanning tussen de twee Korea's is hoog opgelopen, onder meer door raketlanceringen en een atoomproef in het stalinistische Noord-Korea.