SEOUL - Er zijn nieuwe aanwijzingen dat de 'Geliefde Leider' van Noord-Korea zijn jongste zoon heeft aangewezen als opvolger.

Kim Jong-il heeft de Noord-Koreaanse ambassades en consulaten in het buitenland via e-mail gevraagd hun loyaliteit te verklaren aan zijn jongste zoon, Kim Jong-un.

Dit heeft de Zuid-Koreaanse krant Dong A-Ilbo dinsdag gemeld op gezag van een goed ingelichte anonieme bron.

Kim Jong-il, die afgelopen zomer een beroerte zou hebben gehad, heeft drie zonen. Kim Jong-un, die naar verluidt op 8 januari 1983 is geboren, de 27-jarige Kim Jong-chul en de 37-jarige Kim Jong-nam.

Disneyland

De oudste zoon vergooide zijn kansen op het dictatorschap in 2001 door met een vals paspoort stiekem naar Japan te gaan. Hij zou zonder zijn vader om toestemming te vragen Disneyland Tokio hebben willen bezoeken.

Tal van waarnemers zagen in de middelste zoon Kim Jong-chul de troonopvolger. De voormalige sushi-chef aan 'het hof' van Kim Jong-il, Kenji Fujimoto, schreef echter in zijn memoires dat de heerser zijn middelste zoon te verwijfd vond voor de functie.

Fujimoto omschreef de jongste zoon als het ''evenbeeld van zijn vader in gestalte, gezicht en persoonlijkheid''. Ook buitenlandse geheime diensten schatten Kim Jong-un in als de minst ongeschikte van de drie.

Skiër

Hij ging in de Zwitserse hoofdstad Bern naar school. Kim Jung-un spreekt dankzij zijn vele jaren in Bern het plaatselijke Duits, berntütsch, en leerde er ook Engels, Frans en Duits. Hij is ook een goede skiër door de vele uitstapjes naar de besneeuwde pistes van Zweisimmen en Grindelwald, meldde het Zwitserse blad L'Hebdo eerder dit jaar.

Kim Jung-un genoot onderwijs aan de International School of Berne (ISB) onder de schuilnaam Chol-pak. Hij vertrok daar in 1998 zonder de opleiding te hebben afgemaakt.

Bijna niemand was op de hoogte van zijn ware identiteit. De Zwitserse autoriteiten noch de school werden op de hoogte gebracht. Later vermoedden klasgenoten dat de andere Noord-Koreaanse leerling, die er veel ouder uitzag en die altijd met Chol-pak meeging, een lijfwacht moet zijn geweest.