AMSTERDAM - De ANWB heeft woensdag een nieuwe rijsimulator gepresenteerd die een deel van de 'gewone rijlessen' zou kunnen overnemen.

Het toestel is ontwikkeld door Verkeers Veiligheids Centrum Rozendom (VVCR), TNO Soesterberg, ST-Software en ANWB. Volgens TNO-onderzoek wordt geschat dat één uur rijles in de simulator gelijk staat aan drie uur les op de openbare weg.Ook blijkt uit het onderzoek dat het slagingspercentage door de simulator met tien procent zou kunnen stijgen. De simulator zal twintig tot dertig procent van de reguliere rijlessen vervangen.

De lessen zijn, volgens de ontwerpers, in de rijsimulator doelmatiger en efficiënter, doordat verkeerssituaties systematisch worden aangeboden in een volgorde en een oplopende moeilijkheidsgraad. Tijdens de simulatierit reageert het overige verkeer op het rijgedrag van de cursist en fouten en verkeersovertredingen worden objectief geregistreerd.

De simulator kan naast de basis-rijopleiding, ook gebruikt worden voor toetsing van huidige rijbewijsbezitters op het gebied van rijvaardigheid en verkeerskennis.