AMSTERDAM - Het Amerikaanse consulaat in Frankfurt heeft de vader van Katja Leendertz geholpen om haar mee te nemen naar Amerika. Dat zegt de vader, Paul Leendertz, dinsdag in het AD. De krant bezocht hem in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

Het was nog niet bekend hoe de vader met de gezochte Katja wist te ontkomen. In het AD legt hij uit dat hij zodra de Amerikaanse rechter hem de voogdij toewees zo snel mogelijk te werk ging.

Hij was naar eigen zeggen bang dat zijn ex-vrouw met zijn dochter naar Oekraïne zou vluchten zodra ze hoorde dat hij de voogdij had.

Hij kreeg een officiële certificering van de Amerikaanse overheid en vroeg medewerking van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken, waarop hij naar Nederland vertrok.

Kalmeren

Daar heeft de piloot Katja een paar dagen geobserveerd. Woensdag nam hij haar uiteindelijk mee. Katja zou door de ontvoering zijn geschrokken, maar zijn huidige vrouw wist de dochter te kalmeren door uit te leggen dat ze bij haar vader was.

Leendertz zou een keer van auto zijn veranderd en is daarna doorgereden naar het Amerikaanse consulaat in Frankfurt in Duitsland. Daar stond volgens hem personeel klaar om de papieren in orde te maken en foto's te maken van Katja.

Vervolgens is het drietal met een vliegtuig naar een 'niet Europees land' gevlogen om van daaruit verder te reizen.

Amber Alert

Het Amber Alert dat de politie uitzond, was volgens Leendertz nergens voor nodig. In de krant zegt hij dat zes uur voordat alarm werd geslagen al een dossier bij de politie in Ede lag waarin stond dat hij het recht had om Katja op te halen. Katja zou inmiddels over de telefoon met haar moeder hebben gesproken.