PESHAWAR - In het onrustige noordwesten van Pakistan hebben strijders van de Taliban ongeveer driehonderd studenten, leraren en hun familie in gijzeling genomen.

Dat meldde de politie. Het leger begon een maand geleden een offensief tegen de Taliban.

De Taliban stopten het konvooi van ongeveer dertig minibusjes waarin de slachtoffers reden en namen alle inzittenden mee.

Een of twee busjes wisten te ontsnappen. De inzittenden lichtten daarna de politie in over de ontvoering door de Taliban, aldus Razaq Khan, een agent in Bakka Kheil nabij het onrustige Noord-Waziristan.

Kostschool

Volgens het hoofd van de politie onderhandelen de autoriteiten met stamoudsten in het gebied om de vrijlating van de gijzelaars te bewerkstellingen.

De ontvoerde Pakistanen zijn naar verluidt leerlingen van een door het Pakistaanse leger gerunde kostschool in de noordwestelijke plaats Razmak. Vanwege de zomervakantie waren ze onderweg naar familie in de plaats Bannu.

Swatvallei

In het wetteloze grensgebied van Pakistan en Afghanistan strijden radicaal islamitische opstandelingen en stammen tegen de centrale overheid en westerse troepen in Afghanistan.

Het Pakistaanse regeringsleger heeft de Taliban de afgelopen weken verdreven uit de Swatvallei. De strijd lijkt zich te verplaatsen naar Zuid-Waziristan, een ander bolwerk van militanten aan de grens met Afghanistan.

Door het oorlogsgeweld zijn de afgelopen twee maanden meer dan 2,3 miljoen mensen op de vlucht geslagen.