WASHINGTON - De Amerikaanse regering overweegt stappen te nemen tegen Israël als dat land niet stopt met de uitbreiding van de nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Dat meldde The New York Times maandag. Het bericht komt aan de vooravond van president Barack Obama's eerste bezoek aan het Midden-Oosten als president.

Het gaat volgens de krant veelal om symbolische maatregelen. Er wordt in Washington onder meer gedacht aan het intrekken op bepaalde momenten van de steun aan Israël in de Verenigde Naties.

Ook zouden de VS mogelijk niet meer automatisch in de Veiligheidsraad een veto uitspreken over resoluties die Israël niet welgevallig zijn, zoals tot dusver steeds gebeurt.

Het stellen van voorwaarden aan leningen aan Israël wordt door de regering-Obama niet besproken, aldus de krant.

Voorraden

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei maandag tegen een parlementaire commissie dat hij de uitbreiding van bestaande nederzettingen niet zal stoppen, zoals Obama heeft gevraagd.

Hij verklaarde wel dat Israël geen nieuwe nederzettingen zal bouwen. Volgens persbureau Reuters zou hij ook overwegen om de Israëlische blokkade van de Gazastrook te verlichten om voorraden toe te laten voor sommige wederopbouwprojecten die door het Westen worden gefinancierd.

Vredesplan

Obama reist deze week naar Saudi-Arabië en Egypte. In Caïro zal hij een rede houden over de toekomstige relatie van de VS met de moslimwereld. Het Palestijns-Israëlisch conflict zal een belangrijk onderdeel van de speech vormen, zeiden functionarissen van het Witte Huis.

Obama werkt volgens de Jordaanse koning Abdullah aan een vredesplan voor het conflict op basis van het Arabische vredesplan uit 2002. Dat stelde Israël vrede en erkenning in het vooruitzicht in ruil voor terugtrekking van Israël achter de grenzen van voor de oorlog van 1967.