PARIJS - Een Frans verkeersvliegtuig van de maatschappij Air France wordt maandag vermist. Het toestel met 228 mensen aan boord is zo goed als zeker in de Atlantische Oceaan gestort.

Alle 228 inzittenden zijn waarschijnlijk omgekomen. Onder hen is een Nederlander, zo heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag inmiddels laten weten.

Het toestel was onderweg van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro naar Parijs toen het boven de oceaan in slecht weer terechtkwam.

''We hebben zonder enige twijfel te maken met een vliegramp'', zei Air France-topman Pierre-Henri Gourgeon op een persconferentie.

De Franse minister Jean-Louis Borloo voegde daaraan toe dat ''we kunnen uitgaan van het allerergste''.

Bliksem

Het ramptoestel had 216 passagiers en twaalf bemanningsleden aan boord. Volgens een woordvoerder van Air France is het ramptoestel boven de Atlantische Oceaan in een hevige storm terechtgekomen en werd het door de bliksem getroffen.

Om 04.14 uur (Nederlandse tijd) werd een automatische boodschap vanuit het toestel opgepikt. Er zou kortsluiting zijn en belangrijke onderdelen zouden niet meer functioneren.

Braziliaanse, Franse, Spaanse en Afrikaanse luchtverkeersleiders lukte het daarna niet meer contact te krijgen met het vliegtuig. ''Er is niets te zien op de Spaanse radar, niets op de Marokkaanse radar, niets op de Franse radar'', zei minister Borloo.

Reddingsdiensten zoeken met man en macht naar het toestel, maar de Franse autoriteiten hebben geen hoop meer overlevenden te vinden.

Geen bereik

De zoektocht naar het toestel, een Airbus A330-200 uit 2005, wordt bemoeilijkt door onduidelijkheid over de rampplek. Het vliegtuig vloog ten tijde van de crash boven een gedeelte van de oceaan waar radarsystemen geen bereik hebben.

Onderzoekers kunnen de radargegevens dan ook niet gebruiken om de locatie van het ongeluk uit te rekenen.

De Braziliaanse luchtverkeersleiding had iets voor vier uur maandagochtend (Nederlandse tijd) voor het laatst contact met de bemanning. Het vliegtuig bevond zich toen bijna 600 kilometer ten noordoosten van het land.

Volgens de Braziliaanse luchtmacht had het vliegtuig een normale hoogte en een normale snelheid. Ongeveer een half uur later hadden de piloten weer van zich moeten laten horen, maar dit contact kwam nooit.

Concorde

Als het toestel inderdaad is neergestort, zou het de ergste ramp in de 76-jarige geschiedenis van Air France zijn. In juli 2000 stortte een Concorde van de luchtvaartmaatschappij neer toen het opsteeg van het vliegveld Charles de Gaulle bij Parijs.

Alle 109 inzittenden kwamen daarbij om, evenals vier mensen op de grond.

Vermist vliegtuig