WICHITA - George Tiller, een omstreden Amerikaanse abortusarts, is zondagmorgen (lokale tijd) doodgeschoten. De dokter bezocht een kerkdienst in de stad Wichita toen hij werd aangevallen.

De onbekende dader is voortvluchtig, meldden Amerikaanse media.

Tiller had een kliniek in de staat Kansas. Het was een van de weinige plekken in de VS waar vrouwen hun zwangerschap in een laat stadium konden laten beëindigen.

De arts was al vele jaren het favoriete doelwit van antiabortusactivisten. Onder tegenstanders van abortus stond hij bekend als 'Tiller the Killer'.

In 1993 werd Tiller ook al beschoten. Hij liep toen verwondingen op aan zijn armen. De dader, een vrouw, werd aangehouden en zit nog altijd in de gevangenis.

Bomexplosie

In de zomer van 1991 demonstreerden enkele duizenden activisten wekenlang voor de kliniek van Tiller in Wichita. In 1986 raakte het gebouw zwaar beschadigd door een bomexplosie.

Tiller was ook meerdere keren onderwerp van onderzoek door het openbaar ministerie. In maart werd hij nog ontslagen van rechtsvervolging na een eerdere melding dat hij negentien illegale abortussen zou hebben uitgevoerd in 2003.

Laffe actie

De antiabortusgroep Operation Rescue, die vaak protesteerde tegen de praktijken van Tiller, veroordeelde de schietpartij als een ''laffe actie''. Op hun website is een dossier over de abortusarts te vinden waarin hij een ''monster'' wordt genoemd ''dat wegkomt met moord''.

Tiller is al de vierde arts sinds 1993 die is vermoord door antiabortusfanaten. De antiabortusbeweging beleefde hoogtijdagen onder de voormalige Amerikaanse president George Bush, maar voelt zich in het defensief gedrongen onder zijn opvolger Barack Obama.