NABLUS - De spanning tussen Fatah en Hamas is flink opgelopen na een schietpartij op de Westelijke Jordaanoever, waarbij zes doden zijn gevallen.

Het was een van de ergste geweldsuitbarstingen tussen de twee belangrijkste Palestijnse facties van de afgelopen jaren.

De schietpartij brak zondag uit, toen aan Fatah loyale politiemannen twee leden van de militaire tak van Hamas wilden arresteren in een woning in de plaats Qalqiliya.

Bij het vuurgevecht kwamen drie agenten, de twee Hamasstrijders en de eigenaar van het huis om het leven. Twee andere agenten raakten gewond.

Duizenden kogels

Een van de omgekomen Hamasleden was Mohammad Samman, een belangrijke commandant van de militaire vleugel van de radicaalislamitische beweging die ook door Israël werd gezocht.

Met zijn secondant had hij zijn toevlucht gezocht in de woning en weigerde zich over te geven. Volgens getuigen zouden tijdens de lange schotenwisseling ''duizenden kogels'' zijn afgevuurd.

Hamas reageerde furieus. Volgens een woordvoerder zijn de veiligheidskrachten van Fatah ''een rode lijn'' overgegaan. ''Hamas legt de complete verantwoordelijkheid voor deze lelijke misdaad bij Abbas en zijn veiligheidstroepen''.

Geen dialoog

De verhoudingen tussen de rivaliserende partijen zijn slecht, sinds Hamas in juni 2007 met geweld de macht greep in de Gazastrook.

De door het Westen gesteunde Fatahbeweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft alleen nog de Westelijke Jordaanoever in handen. In beide Palestijnse gebieden komt het geregeld tot geweldsincidenten tussen de twee groepen.

Egypte bemiddelt tussen de twee partijen. Cairo hoopte uiterlijk 7 juli een overeenkomst tussen de twee partijen te hebben bereikt. Die deadline is door de recente ontwikkelingen ernstig onder druk komen staan.

Hamas liet zondag weten dat van een dialoog voorlopig geen sprake meer kan zijn. ''Fatah moet een keuze maken: praten met ons of het vieze werk van de zionistische vijand doen'', waarmee werd gedoeld op Israël.

Routekaart

Een medewerker van Abbas zei echter dat de arrestatie van extremisten belangrijk is met oog op een toekomstige Palestijnse staat. ''We hebben één gezag, één geweer, één wet nodig.''

Optreden tegen Palestijnse extremisten is een van de verplichtingen die aan de Palestijnen worden gesteld in de 'routekaart', waarmee de internationale gemeenschap een vredesregeling tussen Israël en de Palestijnen wil bewerkstelligen.

Abbas sprak afgelopen week in Washington met de Amerikaanse president Barack Obama en beloofde hem aan die verplichting te voldoen. Een andere verplichting is dat Israël moet stoppen met het bouwen van nederzettingen in Palestijns gebied.

Volgens Israëlische regering is dat echter geen optie, zeker niet zolang de Palestijnen onvoldoende zouden doen om Hamas te verslaan.