AMSTERDAM - VVD-leider Mark Rutte gaat met joodse organisaties praten over zijn voorstel om de vrijheid van meningsuiting op te rekken. Na de presentatie van het plan ontstond veel ophef over de opmerking van Rutte dat de Holocaust ontkend mag worden.

Naar aanleiding daarvan hebben de medeopsteller van het stuk en de voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer, Uri Rosenthal, afgelopen donderdag een gesprek gehad met de joodse gemeenschap.

Debat

Rutte kon daar niet bij zijn, omdat hij als fractievoorzitter de hele dag aan het verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer moest deelnemen. Daarom zal hij op een later moment zelf met de joodse organisaties spreken, zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Excuses

Rutte heeft geen spijt van zijn uitlatingen en vindt dat er ook geen reden is om excuses aan te bieden. ''Maar ik begrijp de gevoeligheid volledig'', zei hij. De Holocaust is een ,,verschrikkelijk feit''.

Het is volgens Rutte ernstig als ,,een of andere maffe studeerkamergeleerde'' meent bewezen te hebben dat de moord op zes miljoen joden niet heeft plaatsgevonden. Maar dat moet dan gewoon bestreden worden. Er zijn hele bibliotheken waaruit het tegendeel blijkt, aldus Rutte.

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende verwierp het voorstel van de VVD-leider en minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vond dat Rutte het spoor helemaal bijster is. Volgens Rutte hebben deze CDA'ers ,,weinig recht van spreken''. Hij noemde enkele voorbeelden, zoals de arrestatie vorig jaar van cartoonist Gregorius Nekschot, waaruit volgens hem blijkt dat de christendemocraten niet strijden voor het vrije woord.

Balkenende heeft ,,geen enkel gezag op het punt van de vrijheid van meningsuiting'', stelde Rutte. Hij handhaaft zijn voorstel, omdat de vrijheid van meningsuiting onder druk staat in Nederland. De VVD-leider benadrukte nog eens dat het aanzetten tot geweld of discriminatie de grens is van de vrijheid van meningsuiting.

Verkiezingen

De liberalen hebben nu vier zetels in het Europees Parlement. Rutte zou het betreuren als dat er minder worden door ,,het verschrikkelijke misverstand'' dat vorige week over zijn voorstel ontstond. Bij zetelverlies zal hij niet opstappen. ,,Dit zijn Europese verkiezingen, die gaan niet over mij.''