PARIJS - De Duitse bondskanselier Angela Merkel geniet bij burgers van de grootse EU-landen het grootste aanzien in vergelijking met andere toppolitici. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi komt er het slechtst van af.

Dat blijkt uit een zaterdag gepubliceerde peiling van het onderzoeksinstituut OpinionWay in opdracht van de Franse krant Le Figaro.

Voor de enquête werden circa vierduizend mensen in Duitsland, Italië, Groot-Brittannië en Spanje ondervraagd. Berlusconi kan alleen in eigen land op grote sympathie rekenen

''Angela superster! En de zilveren medaille voor Nicolas'', schrijft de krant. De Franse president Nicolas Sarkozy komt, behalve bij de sceptischer Duitsers, namelijk overal op de tweede plaats.

Merkel en Sarkozy gelden in alle vier de landen ook als de invloedrijkste politici van Europa.

Hekkensluiter

In totaal heeft 65 procent van de ondervaagden een positief oordeel over Merkel, op ruime afstand gevolgd door Sarkozy met 51 procent.

De Britse premier Gordon Brown en zijn Spaanse collega José Rodríguez Zapatero eindigen gelijk met 45 procent.

Hekkensluiter is Berlusconi met 25 procent. Dat percentage is nog opgekrikt door zijn geliefdheid in eigen land. In het buitenland scoort hij niet boven de 18 procent.