ARNHEM - De vader van de 7-jarige Katja blijft verdachte. De politie verdenkt de man van onttrekking van het meisje aan het ouderlijk gezag van de moeder. Dat meldde de politie zaterdag.

De Amerikaanse autoriteiten hebben inmiddels tegenover de Nederlandse politie bevestigd dat Katja in de Verenigde Staten verblijft en dat het meisje het goed maakt.

Volgens de vader heeft een Amerikaanse rechter de voogdij over Katja aan hem toegewezen.

Katja werd woensdag bij haar school in Ede meegenomen in een auto. De politie riep na de vermissing een Amber Alert uit in de hoop het meisje te vinden.

Een politiewoordvoerder bevestigt dat een Amerikaanse rechter uitspraak heeft gedaan over de voogdij. De politie gaat desondanks nog steeds uit van een misdrijf en zet het onderzoek voort.

Route

Hoe de vader van de ontvoerde Katja Leendertz haar naar Amerika heeft gekregen, blijft vooralsnog onduidelijk.

Het is volgens de marechaussee vrijwel uitgesloten dat de vader als een gewone reiziger met zijn 7-jarige dochter het land heeft verlaten via Schiphol. Volledig uitsluiten wil de marechaussee dit niet.

"Op de dag van de vermissing is meteen alarm geslagen bij de marechaussee. Alle medewerkers waren dus alert op de naam Katja Leendertz", laat een woordvoerder van de marechaussee weten.

Speculeren

Het blijft dan ook onduidelijk hoe de vader en het meisje naar Amerika hebben kunnen reizen. "Daar kan ik alleen over speculeren," zegt de woordvoerder.

"Daarbij zou ik het ook niet van de daken schreeuwen als ik wist hoe je met iemand die als vermist staat genoteerd over de grens moet vluchten."

Het is ook mogelijk dat de vader en Katja via een buitenlandse luchthaven naar de Verenigde Staten zijn gevlogen. Wel heeft de politie op de dag van de vermissing al laten weten dat omliggende landen is gevraagd naar het meisje uit te kijken.