HAARLEM - De traditionele viering van luilak is in Noord-Holland volgens de politie rustig verlopen. Het aantal vernielingen bleef beperkt. In onder meer Bloemendaal, Alkmaar, Egmond aan den Hoef en Den Helder werden wel vernielingen gepleegd, maar het aantal bleef beperkt.

De politie pakte bij tientallen kinderen zaken af zoals eieren, zeep, pap, scheerschuim, mayonaise en kaarsen.

De agenten deden dat om te voorkomen dat de luilakvierders hiermee woningen en auto's zouden besmeuren. De politie deelde tientallen bekeuringen uit voor het in bezit hebben van deze artikelen.

Toch kon de politie niet voorkomen dat op tal van plaatsen de ramen van woningen en auto's werden ingesmeerd.

Agenten hielden vier Haarlemse jongens van 12 en 13 jaar aan voor brandstichting. Zij stopten een brandende krant in een fietstas.

Vernielingen

In de kop van Noord-Holland bleef het ook relatief rustig. Toch sneuvelden in Egmond aan den Hoef twintig autospiegels en pleegden jongeren in Alkmaar vernielingen aan bloembakken, een school en een auto. Verder zijn in Hoorn ruiten vernield en werden passanten met eieren bekogeld.

De politie in Zaanstreek-Waterland spreekt van een dalende trend in het aantal vernielingen tijdens de luilaknacht. Het was in deze regio opnieuw rustiger dan in voorgaande jaren. Agenten hoefden daar alleen voor enkele kleine incidenten in actie te komen.

Langslapers

Het folkloristische luilak op de zaterdag voor Pinksteren wordt vooral gevierd in een aantal Hollandse plaatsen zoals Haarlem, Zaandam, Amsterdam en in West-Friesland.

Van oorsprong was het feest bedoeld om langslapers en laatkomers te bespotten en wakker te maken. De viering loopt regelmatig uit op vandalisme.