SEOUL - Noord-Korea bereidt een proef met een langeafstandsraket voor. Het wil die binnen twee weken afschieten. Dat heeft een bron bij de Zuid-Koreaanse inlichtingendienst tegen het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gezegd.

Volgens de zegsman is een trein met een langeafstandsraket waargenomen op het onderzoekscentrum voor wapens nabij de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

Het zou ongeveer twee weken duren, voor het wapen op een lanceerinstallatie is geplaatst.

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, heeft zaterdag tijdens een conferentie in Singapore gezegd dat de Verenigde Staten niet zullen accepteren dat Noord-Korea over nucleaire wapens gaat beschikken.

Hij sprak de vrees uit dat de groeiende dreiging die van het communistische land uitgaat, een wapenwedloop in Azië creëert.

Verhagen

Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) vindt dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties sancties moet nemen tegen Noord-Korea. Hij reageerde hiermee op berichten dat Noord-Korea binnen twee weken een langeafstandsraket wil lanceren.

Volgens Verhagen provoceert het land door kort achter elkaar een kernproef te houden en raketten af te vuren of lanceringen aan te kondigen. Verhagen vindt de situatie ernstig.

De internationale gemeenschap moet volgens hem eensgezind optreden. Daarom moet de Veiligheidsraad niet alleen een veroordeling uitspreken, maar ook tot sancties komen.

''Dan kun je als internationale gemeenschap ook een vuist maken'', zei Verhagen zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed.

Druk opvoeren

Verhagen wees erop dat de handel vanuit China met Noord-Korea nog altijd fors is. ''Dus er zijn nog mogelijkheden om de druk op te voeren.''

Europese en Aziatische ministers van Buitenlandse Zaken hadden het eerdere optreden van Noord-Korea deze week al veroordeeld. Ook de Chinese minister was daarin ''zeer fel'', aldus Verhagen.