AMSTERDAM - Justitie probeert niet langer de zeven afdelingen van de Hells Angels in Nederland verboden te krijgen. "Het is een gelopen race", zegt hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen zaterdag in De Telegraaf.

Het OM had processen aangespannen tegen alle chapters van de motorclub, maar in de eerste drie zaken die voor de rechter kwamen, moest justitie bakzeil halen. De zaken tegen de vier andere afdelingen zijn nooit voor de rechter gebracht.

Van Nieuwenhuizen zegt in de krant nog altijd te vinden dat de Hells Angels niet thuishoren in Nederland. Hij wijst erop dat afdelingen van de motorclub wel zijn verboden in Duitse deelstaten, maar beseft dat het in Nederland niet is gelukt. "We hebben alles gedaan", zegt hij.

Ongrijpbaar

De hoofdofficier ontkent dat de Hells Angels door de mislukte processen ongrijpbaar zijn geworden. "Zij moeten niet denken dat zij hun gang kunnen gaan. Als we weer strafbare feiten zien, beginnen we een nieuw onderzoek. Anders krijgen we een laf Openbaar Ministerie."

In november 2006 diende het OM bij rechtbanken in het hele land verzoeken in om de Hells Angels verboden te verklaren, omdat de motorclub zich schuldig zou maken aan 'een aaneenschakeling van criminele activiteiten'.

Dat gedrag maakt in de ogen van justitie deel uit van de cultuur van de Hells Angels.