ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft vrijdag bepaald dat de 7-jarige Katja Leendertz uit Ede bij haar moeder hoort te zijn zolang er nog geen duidelijkheid is waar het meisje uiteindelijk gaat wonen.

De vader plukte zijn dochter woensdag van het schoolplein in Ede. Hij heeft haar vermoedelijk meegenomen naar Pennsylvania in de Verenigde Staten, waar hij woont.

Na de verdwijning van Katja gaf de politie een Amber Alert, het landelijk waarschuwingssysteem voor vermiste kinderen.

Onrechtmatig

Vrijdag diende een kort geding in Arnhem over de ontvoering van Katja. Hoewel de rechtbank nog niet zeker weet of de vader de dagvaarding voor het kort geding in goede orde had ontvangen, stelde de rechter vast dat de vader onrechtmatig heeft gehandeld door het meisje zonder de toestemming van haar moeder mee te nemen.

De uitspraak van de voorzieningenrechter heeft een voorlopig karakter. De rechter vond dat de vader zijn weerwoord moet kunnen geven. De man was niet vertegenwoordigd bij het geding.

Amerikaanse rechter

De vader en moeder voeren al enige tijd een juridische strijd. Vorig jaar verzocht de moeder de rechtbank het ouderlijk gezag over het kind aan haar toe te wijzen.

De vader deed onlangs hetzelfde in de VS, waar de rechter het gezag over Katja aan hem toewees. De rechtbank in Arnhem vindt evenwel niet dat hij zijn dochter zomaar mee mag nemen.

Zolang de zaak in Nederland onder de rechter is, moet hij daarvoor toestemming vragen aan de moeder of de rechter.

Katja is in de Verenigde Staten geboren. Ze woonde sinds de scheiding van haar ouders met toestemming van haar vader in Nederland. Het meisje heeft net als haar moeder de Oekraïense nationaliteit.

Bezorgde moeder

De moeder van Katja maakt zich ''zeer ernstige zorgen'' over haar dochter. Dat liet zij vrijdag via haar advocaat weten.

''Katja heeft haar vader sinds 2006 niet meer gezien. De nieuwe echtgenote van de heer Leendertz heeft Katja zelfs nog helemaal nooit gezien'', aldus de moeder van het meisje. Zij stelt dat haar dochter al zes jaar aaneengesloten bij haar woont, met toestemming van de vader.

''Voor mij is mijn grootste nachtmerrie bewaarheid geworden'', zegt de vrouw verder. ''Ik ben zo bang dat ik Katja nooit meer te zien krijg''.