AMSTERDAM - Katja, het 7-jarige meisje dat woensdag waarschijnlijk is meegenomen door haar vader, maakt het goed. Dat liet een man die zich tegenover Edestad.nl introduceerde als Katja's vader vrijdag weten aan de redactie.

"Het gaat fantastisch met haar hier in Pennsylvania. Ze lacht, ze giechelt en ze heeft nieuwe kleren gekregen." Dat zijn de woorden van Katja's vader tegenover de regionale nieuwssite.

Redacteur Lisette Ruzius belde na het telefoontje direct de politie. "Ik heb de details die de man vertelde overlegd aan de politie, die bevestigde dat zij die gegevens telefonisch ook heeft doorgekregen."

Geschrokken

De man is erg geschrokken van alle commotie die ontstond na de ontvoering van het meisje.

"Ik heb zes jaar strijd gevoerd. De moeder heeft de laatste jaren alle contact met mijn dochter tegen gehouden. Ik heb nu eindelijk alleenrecht over mijn dochter gekregen en ik heb haar gelijk opgehaald bij school."

Huilen

Het meisje heeft gehuild omdat ze haar moeder wil zien, vertelt de man. Hij neemt haar zaterdag mee naar een psycholoog.

"Ik ben dolgelukkig dat ik mijn dochter nu bij me heb. Natuurlijk zijn er momenten dat Katja even moet huilen. Dit is de afsluiting van haar oude leven, maar er gaan nu nieuwe dingen gebeuren die ook mooi zijn."

Paul Koetsier, woordvoerder van de politie Ede, bevestigt ook met een man gesproken te hebben die zegt de vader van Katja te zijn. "We weten alleen nog steeds niet hoe het met Katja gaat, want we hebben haar zelf nog niet gesproken.

Bezorgde moeder

De moeder van de 7-jarige Katja Leendertz uit Ede, die vermoedelijk door haar vader is meegenomen naar de Verenigde Staten, maakt zich ''zeer ernstige zorgen'' over haar dochter. Dat liet zij vrijdag via haar advocaat weten.

''Katja heeft haar vader sinds 2006 niet meer gezien. De nieuwe echtgenote van de heer Leendertz heeft Katja zelfs nog helemaal nooit gezien'', aldus de moeder van het meisje. Zij stelt dat haar dochter al zes jaar aaneengesloten bij haar woont, met toestemming van de vader.