WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama is ervan overtuigd dat hij het vredesproces in het Midden-Oosten voorwaarts kan brengen. Hij zei dat donderdag na een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas in Washington.

Obama benadrukte dat Israël de verplichting heeft te ''stoppen met nederzettingen''. De Palestijnen op hun beurt moeten afzien van anti-Israëlisch geweld.

Hij noemde de zogenaamde tweestatenoplossing (met een eigen staat voor de Palestijnen) ook in het belang van de Israëlische veiligheid.

Kolonisatie

Vorige week was de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in de VS waar Obama hem zei dat de kolonisatie moet stoppen.

Zondag zei de premier in Jeruzalem tegen zijn kabinet dat hij ''geen plannen heeft nederzettingen te bouwen, maar het heeft natuurlijk geen enkele zin ons te vragen om niet te voldoen aan de natuurlijke groei (van het aantal kolonisten) en ons te vragen de bouw te verbieden''.

Palestijnse staat

Netanyahu leidt sinds 31 maart een voornamelijk rechts kabinet. Hij heeft zich tot dusver nog steeds niet in het openbaar willen uitspreken voor de stichting van een Palestijnse staat. De oprichting van zo'n staat vormde de afgelopen twintig jaar steeds de basis van alle internationale inspanningen om vrede te krijgen in de regio.

In 2003 kwamen Israël en de Palestijnen de zogenoemde internationale 'routekaart' naar vrede overeen. Dit plan voorziet in de stichting van een Palestijnse staat.

Wegblokkades

Sinds de Israëlische aanval op de Palestijnse Gazastrook in december en januari, waardoor 1300 mensen omkwamen, zijn de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen opgeschort. De Palestijnse Autoriteit wil pas weer praten over vrede als alle wegblokkades voor Palestijnen zijn verwijderd en verdere kolonisatie is gestopt.