RIJSWIJK - Zeeland moet het voorlopig nog stellen zonder korpschef van de politie. Donderdag lekte uit dat de benoeming van de door het ministerie van Binnenlandse Zaken voorgedragen Eveline Rutten niet doorgaat. Het politiekorps Zeeland stemde niet in met de benoeming.

Korpsbeheerder van politie Zeeland Koos Schouwenaar, burgemeester van Middelburg, wil niet ingaan op de reden waarom de benoeming van Rutten niet doorgaat.

Hij zegt dat het er niet om gaat dat het een vrouw is. ''We willen de beste korpschef voor Zeeland, ongeacht of dat een man of een vrouw is'', aldus Schouwenaar.

Benoeming

Volgens hem heeft een meerderheid van de betrokken instanties - waaronder de ondernemingsraad, justitie, het regionaal college en het management team - tegen haar benoeming gestemd.

Rutten, die werkt bij de korpsleiding van de politie Kennemerland, is volgens korpsbeheerder en burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders juist een uitstekende kandidaat voor de post van korpschef in Zeeland.

Rutten

Schneiders liet donderdag weten het voor Rutten persoonlijk heel jammer te vinden dat haar benoeming niet doorgaat.

Schneiders wil geen oordeel geven over de afwijzing. ''Ik kan niets zeggen over de kwaliteiten die ze in Zeeland van hun nieuwe korpschef verlangen'', aldus de burgemeester.

Dat Rutten een vrouw is, heeft ook volgens hem geen rol gespeeld. Schneiders zegt blij te zijn dat ze nu in Haarlem blijft.

Verontwaardiging

De Raad van Hoofdcommissarissen zegt het ongewenst te vinden dat er informatie over de benoemingsprocedure in Zeeland naar buiten is gekomen, aangezien deze nog niet is afgerond.

Ook politievakbond ACP is verontwaardigd dat de kwestie in de openbaarheid is gekomen. Volgens voorzitter Gerrit van de Kamp is degene die over de benoeming van een nieuwe korpschef naar buiten is getreden respectloos geweest.

Binnenlandse Zaken laat weten geen commentaar te geven op procedures en personen.

Schouwenaar

Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet nu met een nieuwe kandidaat komen, waarna opnieuw een inspraakronde volgt die volgens de Zeeuwse korpsbeheerder Schouwenaar een à twee maanden duurt.

Zeeland zit bijna een jaar zonder korpschef. De vorige chef, Fup Goudszwaard, werd vorige zomer uit zijn functie gezet omdat hij niet door een keuring van de veiligheidsdienst AIVD kwam. De korpschef zou chantabel zijn door buitenechtelijke verhoudingen.

Ter Horst

De laatste maanden ontstond vaker commotie rond de benoeming van een nieuwe korpschef. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) wil meer vrouwen en allochtonen in de top en subtop van de politie. Zij heeft met de korpsbeheerders afgesproken in 2011 op 25 procent van die posten een vrouw of een allochtoon te hebben.

In maart hield Ter Horst de benoeming van Teun Visscher als korpschef van de regiopolitie Zuid-Holland-Zuid aanvankelijk tegen, omdat het niet opschoot met de benoeming van meer vrouwen en allochtonen aan de top. Enkele dagen later droeg zij hem alsnog voor.