EDE - De ontvoerde 7-jarige Katja die woensdag werd ontvoerd in Ede, is waarschijnlijk meegenomen door haar vader.

De politie vermoedt dat ze in het buitenland verblijven, maakte ze donderdag bekend.

Een 'vertegenwoordiger' van de vader heeft namens hem aan de politie verteld dat de vader haar heeft meegenomen. De vertegenwoordiger zei ook dat het goed gaat met het meisje en stelde verder geen eisen. De politie heeft Katja zelf niet kunnen spreken.

Recherche

Een rechercheteam is nog steeds bezig te achterhalen waar de vader en het meisje precies verblijven. ''Dat onderzoek gaat gewoon door'', aldus een politiewoordvoerster.

De politie zocht de aanleiding tot de ontvoering al snel in de relationele sfeer.

Katja werd woensdag bij de Cavaljéschool in Ede op klaarlichte dag tegen haar zin meegenomen in een auto. Andere kinderen op het schoolplein waren daarvan getuigen.

Amber Alert

De politie verspreidde na de ontvoering een nationaal Amber Alert. Tienduizenden deelnemers aan Amber Alert krijgen dan per email, sms of bijvoorbeeld via sociale netwerksites als MSN en Hyves een waarschuwing als het leven van een vermist kind in gevaar is.

De politie kreeg naar aanleiding van het alert enkele tientallen tips binnen. Eén tip leidde woensdag naar de bij de ontvoering gebruikte auto. De auto werd in een woonwijk in Ede aangetroffen.

Peuter

Het is pas de tweede keer dat de politie Amber Alert inzet. De eerste keer gebeurde dat in februari, toen in het centrum van Rotterdam een 4-jarige peuter werd vermist. Het ventje werd binnen een uur ongedeerd teruggevonden.