UTRECHT - Aleid Wolfsen, burgemeester van Utrecht, heeft donderdag een motie van wantrouwen overleefd. SP, Leefbaar Utrecht en de Groep Mossel eisten het ontslag van de burgemeester.

Volgens de partijen is Wolfsen zijn boekje te buiten gegaan in zijn contacten met de media.

Wolfsen kwam eerder in opspraak nadat de uitgever van het huis-aan-huisblad Ons Utrecht een oplage van de krant liet herdrukken na contact met de burgemeester. Wolfsen was niet blij met een artikel in de krant over zijn pensionkostenvergoeding.

De affaire kreeg een vervolg omdat er e-mails opdoken tussen de hoofdredacteur van het AD/UN en Wolfsen. In een van de mails vroeg Wolfsen aan de hoofdredacteur van AD om corrigerend op te treden tegen de verslaggever die bezig was met een artikel over zijn huisvestingskosten.

Verslaggever

Het bewuste artikel is nooit verschenen en de verslaggever in kwestie werd later overgeplaatst naar de Rotterdamse vestiging van de krant.

Volgens Leefbaar Utrecht bleek uit deze e-mail dat Wolfsen wel degelijk druk heeft uitgeoefend op het AD/UN en eiste het ontslag van Wolfsen. De motie werd met een grote meerderheid verworpen.

Wolfsen bleef bij het standpunt dat hij innam tijdens het debat over deze kwestie in april. ''Ik heb niet juist gehandeld en bied daarvoor mijn excuses aan.''

Protocol

De burgemeester wil een protocol opstellen over omgang met journalisten. ''We moeten afspreken hoe we met elkaar omgaan en of we openhartig met elkaar kunnen spreken over inhoud.''

Wolfsen zei verder dat de hele kwestie een leerrijk proces voor hem is geweest. ''Ik zal wijzer, steviger en met nog meer energie aan de slag gaan in deze stad.''