AMSTERDAM - In de Amsterdamse metro kan vanaf 27 augustus alleen nog worden betaald met de ov-chipkaart. De strippenkaart is vanaf die datum niet meer te gebruiken, zo maakten staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat en de Stadsregio Amsterdam donderdag bekend.

Aanvankelijk wilde Amsterdam al op 25 juni in de metro overgaan op het gebruik van de chipkaart, maar dat is nu twee maanden uitgesteld ''met het oog op reizigersbelangen'', aldus de stadsregio.

In de Rotterdamse metro is de ov-chipkaart sinds 29 januari het enige geldige betaalmiddel.

Bus en tram

Andere vervoerders in de regio gaan de ov-chipkaart ook invoeren, zodat aansluiting op het Amsterdamse stadsvervoer met hetzelfde betaalmiddel mogelijk wordt.

In bussen en trams in de hoofdstad kunnen reizigers al langer met de chipkaart reizen. Ook bij Connexxion in de Amsterdamse regio kan dit al.

De Stadsregio streeft ernaar dat aankomende winter het hele openbaar vervoer over kan gaan op de ov-chipkaart. Wellicht gaat dit ook gebeuren in en om Rotterdam. Huizinga verwacht een verzoek daartoe nog dit jaar, zei ze.

GVB

In totaal komen er 250 verkoop- en oplaadpunten voor de kaart in de regio. Qua spreiding is dat gelijk aan het aantal strippenkaartverkooppunten.

Vervoersbedrijf GVB zei in een reactie blij te zijn met een concrete datum. ''We zijn er klaar voor, dat roepen we al een tijdje, en nu kunnen we de laatste puntjes op de i zetten'', aldus een woordvoerster.

Het GVB gaat de komende maanden volgens haar flink aan de slag om de reizigers te helpen met deze overstap.

Rover

Reizigersorganisatie Rover is blij dat de stadsregio meer tijd neemt om de overgang naar de ov-chipkaart voor te bereiden, maar hoopt dat die tijd wel nuttig wordt besteed.

Er moet nog een hoop gebeuren, aldus een woordvoerder. De belangenvereniging had liever gezien dat Amsterdam de ov-chipkaart tegelijk in tram, bus en metro had ingevoerd.

Rover en andere consumentenorganisaties hebben overigens de strijdbijl begraven met Huizinga. Vorig najaar stapten zij uit onvrede uit overleg met het ministerie uit overleg over de ov-chipkaart. Zij hervatten dat overleg, aldus de staatssecretaris.

Verbeek

De plannen van de NS om de ov-chipkaart dit najaar in te voeren, gaan gewoon door.

De 'uitrol' van de kaart gaat ''heel voortvarend'', zei Leen Verbeek, commissaris van de Koningin in Flevoland die een werkgroep van lagere overheden voorzit.

Dit najaar zal bijna driekwart van het land de ov-chipkaart gebruiken, als bijvoorbeeld ook de stadsregio Arnhem-Nijmegen overstapt.

Verbeek verwacht dat na de zomer van volgend jaar, volgens planning, in het hele land kan worden gereisd met de ov-chipkaart. Groningen en Limburg zullen de rij sluiten.