NEW DELHI - Premier Manmohan Singh van India en zijn ministers kunnen aan het werk.

Tijdens een ceremonie in Rashtrapati Bhavan, het presidentiële paleis in de hoofdstad New Delhi, werden donderdag 59 bewindspersonen beëdigd. Dat meldden Indiase media.

Vorige week vrijdag hadden Singh en negentien andere ministers de eed al afgelegd.

De 76-jarige Singh is de eerste premier sinds Jawaharlal Nehru die terugkeert op zijn post na een eerste termijn van vijf jaar te hebben uitgediend.

Nehru was de eerste premier van India na de onafhankelijkheid en leidde het land van augustus 1947 tot en met mei 1964.

Verkiezingen

Singh won met zijn centrumlinkse Congrespartij de parlementsverkiezingen die half mei werden afgerond. Hij was al premier van een door zijn partij aangevoerde, zwakke coalitieregering.

Dankzij de recente, ruime verkiezingszege leidt hij nu een veel sterker kabinet. De Congrespartij en de kleinere coalitiepartners bezetten samen 262 van de 545 parlementszetels.

Daarnaast heeft de regering steun van enkele andere kleine partijen.

Onderhandelingen

De ceremonie had plaats na dagen van intensieve onderhandelingen over de verdeling van de ministersposten over de diverse regeringspartijen.

De Congrespartij heeft 59 bewindspersonen gekregen, de vijf overige coalitiepartijen hebben bij elkaar opgeteld negentien ministers.

De formatie was een uiterst lastige klus voor Singh en Sonia Gandhi, de voorzitter van de Congrespartij.

Zij wilden dat het kabinet een zo goed mogelijke afspiegeling is van de zeer complexe Indiase maatschappij.

Regio

Vrijwel alle ministers droegen tijdens de anderhalf uur durende inauguratiebijeenkomst kleding uit de regio die ze vertegenwoordigen. Slechts een bewindsman droeg een westers pak.

De regering telt negen vrouwen, een minder dan de vorige. Ook beschikt het kabinet Singh-II over de jongste Indiase minister ooit. Het gaat om de 27-jarige Agatha Sangma.

Gandhi

Rahul Gandhi, het 39-jarige politieke wonderkind van de Congrespartij, liet zich niet verleiden tot een ministerspost. Hij blijft parlementariër en voorzitter van de jongerenafdeling van zijn partij.

Gandhi speelde een vitale rol in de succesvolle verkiezingscampagne van de Congrespartij en lijkt de belangrijkste kandidaat om Singh op termijn op te volgen als premier.