HILVERSUM - De Wereldomroep heeft beelden uit 2003 van FARC-guerrillastrijdster Tanja Nijmeijer uit Colombia. Ze is te zien als tolk van een hoge FARC-commandant.

Op de film is ze te zien van achter en opzij. Ze zit aan een tafel met drie Amerikaanse gijzelaars en twee commandanten van de revolutionaire beweging. Op de achtergrond staan gewapende strijders.

Op de beelden is te zien hoe ze een gesprek vertaalt over de ruil van de Amerikanen tegen gevangen guerrillastrijders. Te horen is dat Nijmeijer heel goed Engels spreekt en Spaans met een Colombiaanse tongval.

Ze klinkt duidelijk hetzelfde als in de eerdere videoboodschap aan haar ouders. Bovendien is ze te herkennen aan haar sluike haar en hetzelfde petje dat ze ook droeg op een eerdere foto.

Verantwoorden

Twee weken geleden maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat ze zich voor de Colombiaanse rechter moeten verantwoorden voor rebellie tegen de Colombiaanse staat. Ze staat op een lijst van 45 leden van de linkse guerrillabeweging.

Het Colombiaanse OM vond deze lijst op een USB-stick van de FARC, die na een aanval van het leger vorig jaar bij het plaatsje Uribe in het departement Meta werd aangetroffen.

Dagboek

Tanja Nijmeijer kwam in het najaar 2007 in het nieuws. Het leger had het kampement waar zij zich bevond aangevallen en vond na de aanval onder meer haar dagboek en de laptop van haar commandant Carlos Lozada.