LEIDERDORP - De politie Hollands Midden heeft niet genoeg mensen om de overlast in Gouda te lijf te gaan.

Dat zegt de ondernemingsraad van de politie Hollands Midden, waar de stad onder valt.

In een open brief liet het bestuur van de raad woensdag weten dat ''wij, gezien onze capaciteit, aan het einde van onze mogelijkheden raken''. Volgens de ondernemingsraad hebben bezuinigingen bij de politie grote gevolgen voor onder meer de capaciteit.

Schrappen

''Dat is een landelijk probleem. Het is niet goed om maar weer te schrappen in blauw'', zei een woordvoerster. De raad wijst er overigens op dat niet alleen de politie verantwoordelijk is voor structurele oplossingen van de problemen.

De ondernemingsraad komt in de brief op voor ''hardwerkende'' collega's in de regio Gouda. ''Zaken in Gouda die met de openbare orde en Marokkaanse jeugd te maken hebben, worden wel erg onder een vergrootglas gelegd'', vindt de raad.

Integriteit

Hij weet dat daar problemen zijn. ''Die onderkennen we van hoog tot laag en pakken we aan. Maar dat de integriteit en inzet van onze collega's ter discussie worden gesteld, gaat ons echt te ver.'' De zegsvrouw wijst er ook op dat Gouda niet de enige stad is waar problemen zijn.

Een woordvoerder van de korpsleiding van de regio Hollands Midden is het eens met de raad. ''De reden voor de brief was de onterechte kritiek op hardwerkende collega's.

Verantwoordelijkheid

Het is goed dat de raad verantwoordelijkheid neemt en opkomt voor de agenten.'' Hij voegde eraan toe dat er in Gouda keihard wordt gewerkt.

Ook politiebond ACP steunt de ondernemingsraad van Hollands Midden. ''Ik hoor uit meedere regio's deze geluiden'', zegt voorzitter Gerrit van de Kamp. ''Politiemensen werken keihard om hun werk uit te voeren. Met de voorgenomen bezuinigingen in het vooruitzicht, zal het echter steeds moeilijker worden om hetzelfde werk te blijven doen'', verwacht hij.

Brandbrief

''De eerste tekenen zijn er al, nu minister Ter Horst heeft aangegeven minder studenten naar de opleidingsscholen te sturen. De instroom loopt terug en daarmee worden de problemen voor de collega's op straat alleen maar groter. Ik voorspel dat dit niet de laatste brandbrief is die we ontvangen vanuit korpsen of ondernemingsraden.''

De gemeente Gouda liet weten begrip te hebben voor de brief.