DEN HAAG - Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is behoorlijk pissig over het gedrag van SP-Tweede Kamerlid Jan Marijnissen. De voormalige fractieleider van de SP riep dinsdag tijdens het vragenuurtje vanuit de bankjes drie keer flapdrol naar Koenders, die op dat moment aan het woord was.

De minister begrijpt niet waarom de SP'er dat deed. ''Ik vind dit niet kunnen. Het leidde me ook af. Ik probeerde duidelijk en eerlijk antwoord te geven op de vragen'', zei Koenders na afloop.

Toen de minister tijdens zijn vertrek uit de zaal aan Marijnissen om opheldering vroeg, zei de SP-voorzitter volgens hem: ''Ga de Kamer uit. Je hebt hier niets te zoeken.''

'Koenders is klein kind'

SP-leider Agnes Kant sloot zich na het vragenuur volmondig bij Marijnissen aan. ''Koenders is ook een flapdrol. Hij staat hier mooie sier te maken en als hij dan wordt onderbroken door een vraag van een SP-Kamerlid, wordt die weggezet. Koenders is een klein kind.''

Ze vindt 'flapdrol' niet te vergelijken met de kwalificatie 'knettergek', die PVV-leider Geert Wilders ooit voor toenmalig minister Ella Vogelaar gebruikte. ''Flapdrol is een keurig Nederlands woord en in dit geval een terechte constatering'', aldus Kant.

Verbaasd

Koenders gaf geen weerwoord toen Marijnissen hem flapdrol noemde en vroeg Kamervoorzitter Gerdi Verbeet niet om in te grijpen. ''Wat kan ik doen?'', zei hij na afloop.

Hij is verbaasd en kan naar eigen zeggen goed met Marijnissen overweg. ''Misschien is hij slecht gehumeurd vandaag'', zei Koenders.

Respect

Volgens hem zijn dit soort teksten niet goed en moeten debatten niet verworden tot scheldkanonnades. ''Er is toch respect tussen de Kamer en de ministers? Laten we netjes met elkaar omgaan en het bij feiten en argumenten houden.''

Verbeet zei na afloop dat ze niet had gehoord dat iemand flapdrol naar Koenders riep. ''Maar dit moet niet worden gezegd. We moeten elkaar met respect bejegenen.'' Marijnissen zelf nam na afloop niets terug van zijn woorden. ''Koenders gedroeg zich ook zo.''

De SP en GroenLinks verweten Koenders dat hij te weinig opkomt voor de belangen van de ontwikkelingslanden. Hij zou wel voor Wall Street en London City opkomen. De minister wierp dat verre van zich.

Bekijk een video van het debat op Zie.nl