RIJSWIJK - Wateroverlast, bomen op de wegen, takken op het spoor. Het noodweer dat in de nacht van maandag op dinsdag over Nederland ging, heeft een grote verkeerschaos veroorzaakt. Automobilisten en treinreizigers liepen grote vertragingen op.

Bekijk alle lezersfoto's van het noodweer op NUfoto

Op onder meer de A2, A12 en A20 moesten delen van de weg worden afgesloten na wateroverlast en bomen op de weg. Tegen half negen stond er volgens de ANWB 605 kilometer file. De spits kwam daardoor op de zesde plaats in de file top tien.

Op de A10 ontstond een overstroming tussen de afslagen IJmuiden en Geuzenveld, waardoor de politie de weg moest afsluiten. Inmiddels is weer één rijstrook open. De verwachting is dat het water pas in de loop van de middag weg is.

Op verscheidene wegen moeten automobilisten nog een groot deel van de ochtend rekenen op vertraging.

Treinverkeer

Ook het treinverkeer werd ernstig verstoord. Bomen vielen op de rails en door blikseminslagen vielen treinen uit. Rond Amersfoort reden een tijd lang geen treinen. Volgens ProRail moeten treinreizigers op verscheidene trajecten nog een tijd rekening houden met vertragingen.

Het noodweer ging volgens het KNMI gepaard met onweer, zware regenval en windstoten tot 105 kilometer per uur. Vooral het westen en het noorden van het land werden geteisterd door regen en onweer.

Plaatselijk viel meer dan 50 millimeter regen. In Woensdrecht werden hagelstenen gesignaleerd van 5 centimeter doorsnee, aldus de zegsman die dat ''uitzonderlijk'' noemde.

Wateroverlast

In veel plaatsen en dorpen moest de brandweer uitrukken voor wateroverlast, stormschade en blikseminslag. In Groningen kwam de brandweer in drie uur tijd ruim veertig keer in actie. In Rotterdam en omgeving waren er honderden meldingen.

Ook in Amsterdam en andere grote steden had de brandweer het extra druk. Op veel plaatsen lagen op de weg takken en omgewaaide bomen.

Blikseminslag

In onder meer Wildervank, Stadskanaal, Lisse, Hazerswoude en Nieuwegein werden woningen door de bliksem getroffen, waarna er brand uitbrak. Op Goeree-Overflakkee (Zuid-Holland) gebeurde na blikseminslag in twee gebouwen hetzelfde.

Bij de meeste hulpdiensten werd in de loop van de nacht extra personeel opgeroepen om alle meldingen te kunnen verwerken. Weer zoals dit is overigens niet uitzonderlijk voor de tijd van het jaar, aldus het KNMI. Het komt ongeveer twee keer per jaar voor.

Schade

Het slechte weer kost de verzekeraars 2 tot 3 miljoen euro door schade aan gebouwen en auto's. Dit schatte een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars dinsdag.

Het verbond baseert zijn schatting op een eigen rekenmodel en op een telefoonronde naar maatschappijen. Interpolis, de marktleider in agrarische verzekeringen, denkt dat de schadeclaims daar uitkomen op 1 tot 1,5 miljoen euro.