AMSTERDAM - Horeca-ondernemers zouden verplicht moeten worden een vereniging op te richten die aansprakelijk wordt voor orde in een uitgaansgebied. Hoogleraar politiestudies Jaap Timmer zei dat maandag in het tv-programma Nova.

Afgelopen weekeinde keerden in Tilburg en Den Haag grote groepen mensen zich tegen de politie, die naar de wapenstok moest grijpen om uit haar benarde positie te komen. De politie wordt steeds vaker belaagd.

De problemen doen zich vooral voor in de horecagebieden van de grote steden en zijn volgens de hoogleraar vaak gelieerd aan alcoholgebruik.

''Degene die geld verdient met het volgieten van mensen met alcohol, moet ook zorgen voor de rust'', redeneert Timmer.

Drugs

Korpschef Frans Heeres van Midden- en West-Brabant bevestigt dat het gebruik van geweld door jongeren vaak samen gaat met het gebruik van alcohol en ook drugs.

Volgens Heeres is de horeca medeverantwoordelijk en kan met de sector afspraken worden gemaakt. Het belangrijkste vindt hij echter dat de dader betaalt en harder aangepakt wordt.

In de laatste achttien maanden kreeg de politie in heel Nederland te maken met 3300 jongeren die problemen veroorzaakten. Driekwart daarvan was eerder met de politie in aanraking geweest, aldus Heeres.

Geldboetes

De relschoppers krijgen nu straffen variërend van geldboetes voor het opsteken van de middelvinger tegen de politie, tot taakstraffen voor lichte verwondingen en celstraffen voor zwaarder letsel.

Binnenlandse Zaken en Justitie hebben nu een voorstel in de maak waarbij de taakstraf eruit gehaald wordt. ''Daar ben ik heel blij mee'', aldus Heeres.

''Ik vind dat ze af moeten blijven van de politiemannen en -vrouwen op straat. Mensen met een publieke taak moeten beter beschermd worden.''