DEN BOSCH - Ongeveer vijftig aanhangers van de extreem rechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) hebben zaterdag in Den Bosch gedemonstreerd.

Honderden linkse activisten probeerden deze bijeenkomst te verstoren. De politie hield 40 personen van de tegendemonstratie aan.

De arrestanten behoren tot de groep van ongeveer 150 linkse demonstranten en inwoners van Den Bosch. De politie spreekt zaterdag van een rustig verloop van de demonstratie.

Aanhoudingen

De aangehouden personen voldeden niet aan de noodverordening of maakten zich schuldig aan opruiing, stenen gooien, gebruik van slagwapens, het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs of opvolgen van een politiebevel. De meeste verdachten komen in de loop van zaterdagavond weer vrij.

Burgemeester Rombouts van Den Bosch is tevreden over het verloop van de demonstratie en is blij dat ''de stad erger bespaard is gebleven''.

NVU

De aanhang van de NVU verzamelden zich rond een uur bij het centraal station. Ruim een half uur later begon de protestmars door een wijk. Tegenstanders hielden een lawaaiactie. Rond drie uur hield de NVU op met demonstreren.

Er was veel politie op de been. Die probeerden de actievoerders van elkaar te scheiden.

Noodverordening

Uit vrees voor ongeregeldheden had burgemeester Ton Rombouts een noodverordening afgekondigd.

Rombouts deed dat omdat hij al vermoedde dat linkse demonstranten de confrontatie met de NVU-aanhangers zouden zoeken.

Rombouts legde de afgelopen week de NVU een demonstratieverbod op, maar dat werd vrijdag in een kort geding van tafel geveegd.

Preventief fouilleren

De tocht begon aan de achterkant van het station in Den Bosch. Door de noodverordening die van 10.00 tot 20.00 uur van kracht is, mocht de politie preventief fouilleren.

Voor demonstranten was het verboden om helmen, maskers, shawls of bivakmutsen te dragen. Betogingen van de NVU liepen in het verleden geregeld uit op botsingen tussen rechtse en linkse demonstranten.

Demonstratie NVU