AMSTERDAM - Het is onduidelijk hoeveel er terechtkomt van de plannen die het kabinet heeft gemaakt. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een dinsdag gepubliceerde serie rapporten naar aanleiding van Verantwoordingsdag.

De Tweede Kamer moet controleren of het kabinet zijn doelen haalt, maar krijgt daarvoor niet genoeg informatie. De controle wordt nog moeilijker doordat de rijksoverheid niet alle plannen zelf uitvoert. Ook is er soms meer dan één minister verantwoordelijk en kan het heel lang duren voor een doel moet zijn gehaald.

Het kabinet stelde vrijdag dat het bij 82 procent van zijn doelstellingen op koers ligt. "De Tweede Kamer kan niet controleren of dat klopt", zegt president Saskia Stuiveling van de Algemene Rekenkamer.

De Rekenkamer noemt als voorbeeld de doelstelling om het aantal ambtenaren te verminderen. Minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA), die hiervoor verantwoordelijk is, maakt niet duidelijk op welke onderdelen van welke ministeries precies wordt bezuinigd.

De Rekenkamer spuit haar kritiek in stukken die zijn gepubliceerd ter gelegenheid van Verantwoordingsdag, de dag waarop het kabinet moet aangeven wat er het afgelopen jaar is terechtgekomen van het kabinetsbeleid. Alle ministeries hebben daarvoor vrijdag hun jaarverslag gepubliceerd. De Rekenkamer heeft die vervolgens gecontroleerd op financiële onrechtmatigheden.

Bij vier ministeries zijn er misstanden, waaronder Vrom, waar 26 miljoen euro aan onrechtmatige subsidies is uitgegeven. Het ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie heeft ten onrechte 16,1 miljoen euro betaald aan aanbieders van inburgeringscursussen. Het jaarverslag van het ministerie van Volksgezondheid voldoet om technische redenen niet aan de eisen. Dat probleem wordt volgend jaar opgelost, stelt de Rekenkamer.

Verder heeft minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) in strijd met de regels gehandeld toen hij een aandeel nam in Fortis en ABN Amro door de Tweede Kamer niet van te voren in te lichten. Omdat Bos dat altijd volmondig heeft erkend en het met de Kamer heeft besproken, tilt de Rekenkamer hier echter niet zwaar aan.