COLOMBO - Sri Lanka heeft de oorlog tegen de terroristen van de Tamil Tijgers gewonnen. Dit zei dinsdag de Sri Lankaanse president Mahinda Rajapaksa in een rede voor het parlement.

Maandag namen de Sri Lankaanse strijdkrachten het laatste bolwerk van de separatistische LTTE (Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam) in na een bloedige strijd van 26 jaar.

Naar schatting 80.000 mensen verloren het leven. Het land is bevrijd van de Tamil Tijgers, aldus de president.

Leider Tamils gedood

LTTE-leider Velupillai Prabhakaran zou zijn gedood. De strijdkrachten bezwoeren dinsdag dat diens lichaam is geïdentificeerd.

Aanhangers van de Tamil Tijgers in het buitenland hebben via internet ontkend dat hij dood is. ''Onze geliefde leider leeft en is in veiligheid'', aldus de verklaring. Hij zou de strijd blijven aanvoeren.

Nationale eenheid

Rajapaksa stelde dinsdag echter dat de Tijgers ''volledig zijn verslagen. We zijn in staat gebleken een van gruwelijkste terreurgroepen in de wereld te verslaan.''

De president pleitte voor nationale eenheid. Dat de LTTE is verslagen, mag niet worden gezien als een nederlaag van de Tamil-minderheid.

Dinsdag en woensdag gaat overal de vlag uit. Woensdag is uitgeroepen tot nationale feestdag, Sri Lanka's 'bevrijdingsdag'.

VN-chef Ban Ki-moon wil vrijdag in het noordoosten van het eiland de toestand in ogenschouw nemen. Duizenden burgers zijn er omgekomen. Uit het gebied waar tot maandag werd gevochten zijn zeker 250.000 burgers gevlucht.