COLOMBO - De Tamil Tijgers hebben hun verzet tegen het offensief van het Sri Lankaanse leger opgegeven en hebben besloten ''hun wapens te laten zwijgen''.

Dat staat in een verklaring die de website Tamilnet, die met de rebellenbeweging sympathiseert, zondag heeft verspreid.

''Dit gevecht heeft zijn bittere einde bereikt'', staat in de verklaring van een van de leiders van de Tamil Tijgers, Selvarasa Pathmanathan.

''Wij hebben nog maar één keus: het laatste zwakke excuus van onze vijand om onze mensen te doden.

Wij hebben besloten onze wapens te laten zwijgen. Het spijt ons alleen dat mensenlevens verloren zijn gegaan en dat wij het niet langer konden volhouden'', zo staat in de verklaring.

Staat

De Tamil Tijgers hebben sinds de jaren zeventig gevochten voor een eigen staat voor de voornamelijk hindoeïstische Tamils in het noorden en oosten van Sri Lanka.

''Niemand kan twijfelen aan de onverschrokkenheid van de Tijgers en hun eindeloze betrokkenheid bij de zaak (het streven naar een eigen staat, red) die onze mensen ons hebben toevertrouwd.

Geen macht kan verhinderen dat gerechtigheid voor ons volk wordt bereikt'', aldus de verklaring.

Leider

Bronnen binnen het Sri Lankaanse leger meldden dat mogelijk het lijk van de leider van de Tamils, Vellupillai Prabhakaran, is gevonden.

Het leger onderzoekt of het werkelijk het lichaam van de leider van de Tijgers is, aldus een militaire functionaris die anoniem wilde blijven.