DEN HAAG - De anticonceptiepil blijft in het ziekenfonds voor vrouwen tot 21 jaar. Reageerbuisbevruchtingen (IVF) worden voortaan nog maar één keer vergoed. Er komt een eigen bijdrage van 2 euro voor ziekenfondspatiënten als ze medicijnen gaan kopen.

Ingewijden in politiek Den Haag gaan ervan uit dat het kabinet hiertoe vrijdag zal besluiten. Volgens een goed ingevoerde bron is er politieke overeenstemming over dit pakket.

Eerder was verwacht dat de ministers donderdag al de knoop zouden doorhakken over de bezuinigingen in de zorgsector voor volgend jaar, maar volgens minister Hoogervorst van Volksgezondheid is dat niet gebeurd omdat er nog enkele varianten moesten worden doorgerekend.

Grote bezwaren

Hoogervorst moet volgend jaar in totaal 2,1 miljard euro bezuinigen op zijn begroting. Aanvankelijk wilde hij de pil helemaal uit het ziekenfonds schrappen, maar dat stuitte op grote bezwaren bij D66, terwijl ook het CDA er niet gelukkig mee was. Beide partijen vreesden een forse toename van ongewenste tienerzwangerschappen.

Hoogervorst was eerst ook van plan IVF-behandelingen helemaal niet meer te vergoeden. Ziekenfondspatiënten krijgen deze behandeling nu nog vergoed via een speciale subsidieregeling. Het kabinet legt vrijdag de laatste hand aan het bezuinigingspakket voor volgend jaar. Dat wordt op prinsjesdag gepresenteerd.