AMMAN - De Sri Lankaanse president Mahinde Rajapaksa heeft zaterdag de overwinning uitgeroepen in de strijd tegen de separatistische Tamil Tijgers.

Het einde van de opstand van de Tamil Tijgers in Sri Lanka lijkt na ongeveer 25 jaar in zicht.

Het leger heeft het toch al minieme gebied dat de rebellen nog in handen hadden, zaterdag nog verder verkleind. De Sri Lankaanse president Mahinda Rajapakse heeft de overwinning al opgeëist.

Kuststrook

Het regeringsleger slaagde er zaterdag in de laatste kuststrook die de Tamil Tijgers nog controleerden, te veroveren.

''De Tamil Tijgers hebben nog enkele vierkante kilometers grondgebied over, maar hebben geen toegang meer tot de zee'', verklaarde een hooggeplaatste militaire bron. De functionaris zei dat het leger het resterende territorium van de rebellen snel zou innemen.

Massale zelfmoord

Het Sri Lankaanse ministerie van Defensie voegde eraan toe dat de nog vechtende Tamil Tijgers zich voorbereiden op een massale zelfmoord. Ook volgens familieleden van rebellenleiders maakt de afscheidingsbeweging zich op voor een laatste slag tegen het leger.

Korte tijd later maakte de Sri Lankaanse staatsomroep SLBC melding van een explosie in een bunker waar de top van de Tamil Tijgers zou hebben verschanst. Iedereen in de bunker is waarschijnlijk omgekomen, aldus de omroep.

Rajapakse

Volgens president Rajapakse is de overwinning binnen.

''Ik kan u met trots mededelen dat mijn regering, met de totale toewijding van onze strijdkrachten, de Tamil Tijgers eindelijk militair heeft verslagen'', zei hij op een topconferentie in Jordanië.

De president verklaarde dat hij zou terugkeren naar Sri Lanka ''als leider van een land dat het terrorisme heeft verslagen''.