AMSTERDAM - Karst T., de man die op Koninginnedag inreed op het publiek in Apeldoorn, had een hekel aan het koningshuis. Zijn vrienden en collega's zeggen zaterdag in het Algemeen Dagblad dat T. de Oranjes 'huichelaars' vond, 'die geld opstrijken van de hardwerkende belastingbetaler'.

De vrienden en collega's hebben verklaringen bij de recherche afgelegd, schrijft de krant. Ze tonen zich wel verbijsterd over de actie van T., die attent en niet agressief zou zijn geweest.

T. reed vlakbij de bus waar de leden van het koningshuis in zaten in op de massa, wat zeven omstanders fataal werd. Hijzelf overleed later in een ziekenhuis.

Aanslag

Het OM zegt aanwijzingen te hebben dat sprake was van een aanslag op het koningshuis. T. zou voor hij het bewustzijn verloor hebben gezegd dat de Oranjes het doelwit waren.

De 38-jarige T. was, zo blijkt volgens het dagblad uit een reconstructie, erg boos over een reorganisatie bij zijn werkgever Interlanden. Hij bleef opeens weg bij het distributiebedrijf, waardoor hij zijn baan en zijn huis zou zijn verloren.

Dreiging

Strafrechtdeskundige Geert-Jan Knoops noemt in het AD de getuigenverklaringen van groot belang voor het onderzoek. "Deze verklaringen kunnen betekenen dat de dreiging juist reëel was. Dat is belangrijk bij de beoordeling van het handelen van de verantwoordelijken."

De recherche onderzoekt de toedracht met 250 man.