DEN BOSCH - Een meerderheid van Provinciale Staten van Noord-Brabant is vrijdag toch akkoord gegaan met verkoop van de aandelen Essent aan het Duitse RWE.

Dat gebeurde tijdens een spoeddebat in Den Bosch. Eind april stemde een nipte meerderheid nog tegen de verkoop.

De verkoop van het Nederlandse energiebedrijf aan RWE lijkt daarmee dichterbij gekomen.

Eerder gingen onder andere provincies/aandeelhouders als Drenthe, Limburg en Overijssel akkoord met verkoop van hun aandelen.

Spanning

De verkoop van de aandelen heeft de provincie weken in spanning gehouden. Door de eerste stemming tegen de transactie kwam de hele verkoop van het energiebedrijf op losse schroeven te staan.

Brabant heeft 30,8 procent van de aandelen in handen. RWE zou door een afblazen van de verkoop door Noord-Brabant niet aan de gewenste 80 procent van de aandelen komen.

Verbazing

Vrijdag bleek echter tot verbazing van velen dat RWE mogelijk met minder dan die 80 procent van de aandelen genoegen kon nemen. Daarmee zou een eventueel 'nee' van de provincie Noord-Brabant worden omzeild.

Diverse provincies en tientallen gemeenten, ook aandeelhouders van Essent, zouden door de weigering van Noord-Brabant daardoor miljoenen aan inkomsten mislopen. In totaal is met de verkoop van Essent zo'n 9,3 miljard euro gemoeid.

Duurzaamheid

Tegenstanders van de verkoop twijfelden aan de duurzaamheid van RWE. Gedeputeerde Staten lieten donderdag weten dat RWE nieuwe toezeggingen had gedaan op het gebied van duurzaamheid en dat daarmee een wezenlijk andere situatie is ontstaan.

Essent en RWE hebben afspraken gemaakt over investeringen van RWE in duurzaamheid in Nederland. Zo wordt tussen 2009 en 2013 1,5 miljard euro gestoken in windenergie en wordt er geïnvesteerd in technologieën als warmtepompen.

Verder bevat het zogeheten duurzaamheidscontract afspraken over serviceverlening in gebieden waar Essent actief is.

Essent

Essent reageerde vrijdag ''opgelucht en tevreden'' op het ja-woord van Brabant. Een woordvoerder noemde de Brabantse Staten ''het laatste bastion'' dat nog moest worden genomen.

Eerder was duidelijk geworden dat andere aandeelhouders (provincies en gemeenten) al meer dan 56 procent van hun belang in Essent definitief hebben aangeboden aan RWE.

Het Duitse bedrijf ''verwelkomt het besluit'' van Provinciale Staten, zo liet een woordvoerster vrijdag weten.

Van der Hoeven

Ook de Tweede Kamer roerde zich deze week in de verkoopkwestie, alhoewel 'Den Haag' volgens minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) niets over de verkoop te zeggen heeft.

De Kamer debatteerde donderdagavond over de verkoop. Van der Hoeven deed vrijdagochtend een oproep aan de aandeelhouders van Essent nog geen definitieve stappen te zetten in de verkoop van Essent. Deze werd niet gehonoreerd.

De SP vindt dat de Tweede Kamer is ''geschoffeerd'' door het besluit van Noord-Brabant. Kamerlid Agnes Kant (SP) wil opnieuw een spoeddebat.