DEN HAAG - Premier Jan Peter Balkenende zal de dalai lama definitief niet ontmoeten als de geestelijk leider van Tibet begin juni in Nederland is.

Het kabinet gaat daarmee in tegen een wens van de Tweede Kamer. 

GroenLinks wil de minister-president daarover dinsdag op het matje roepen. De partij diende vorige maand een motie in die de premier moest dwingen de geestelijk leider te ontvangen.

Deze werd aangenomen, maar het kabinet negeert deze nu. ''Dit kan niet,'' zei Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks) die de motie indiende.

China

China heeft Nederland laten weten dat een ontmoeting tussen een minister en de dalai lama de relatie tussen beide landen zal schaden.

Toch zal minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) de dalai lama ontmoeten, samen met andere geestelijk leiders. GroenLinks is hier niet bang voor. Ze denkt dat de economische schade wel mee zal vallen.

Aanwezigheid

Het kabinet denkt dat de aanwezigheid van de premier niets toevoegt, zo zei Balkenende zelf.

''Terwijl die wel een in de ogen van de regering onverantwoord risico inhoudt voor de goede betrekkingen met China'', aldus een brief van minister Verhagen aan de Tweede Kamer.

Gevoelig

Hoe gevoelig ontmoetingen met de dalai lama liggen bij de Chinese regering, bleek de afgelopen tijd toen de Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel de dalai lama ontvingen.

Duitse en Franse bedrijven ondervonden vervolgens problemen in China.

Balkenende

Premier Balkenende benadrukte vrijdag in zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad dat het kabinet zelf bepaalt met wie het praat, maar dat hij een goede relatie heeft met de Chinese premier Wen Jiabao, waarin moeilijke onderwerpen als de mensenrechten en de toestand in Tibet aan de orde komen. Balkenende wil dat niet op het spel zetten.