DEN HAAG - Het huis der Koningin heeft in 2008 in totaal bijna 119 miljoen euro gekost.

De grootste kostenposten betreffen beveiliging (ruim 40 miljoen) en het in stand houden en de renovaties van de paleizen (ruim 43 miljoen euro).

Zo wordt het paleis op de Dam in Amsterdam momenteel gerenoveerd. Aan staatsbezoeken en evenementen is ongeveer 1,5 miljoen uitgegeven.

Kabinet der Koningin

Dat blijkt uit het Rijksjaarverslag over 2008, dat vrijdag is gepubliceerd. Het kabinet der Koningin kostte ongeveer 2,3 miljoen euro, de Rijksvoorlichtingsdienst is in de boeken opgenomen voor 987.000 euro.

Bijna acht ton ging vorig jaar op aan vluchten. Onderhoud van het zeilschip de Groene Draeck kostte vorig jaar 68.000 euro.

Alexander en Máxima

De koningin, haar zoon prins Willem-Alexander en prinses Máxima kregen samen een bedrag van 6,1 miljoen euro. Het inkomensdeel daarvan bedroeg 781.000 euro voor Hare Majesteit.

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima ontvingen elk 231.000 euro. De rest van de 6,1 miljoen gaven zij onder meer uit aan personeel dat zij zelf rechtstreeks aansturen of mensen die grotendeels in de familiesfeer voor het koningshuis werken.