NICOSIA - De leiders van Cyprus en het Turks-Cypriotische Noord-Cyprus hebben woensdag een eerste gesprek gehad in een hernieuwde poging een oplossing te vinden voor het verdeelde eiland.

Volgens VN-woordvoerder Alvaro de Soto verliep het anderhalf uur durende gesprek 'hartelijk'. "Het was een zeer bemoedigend begin."

De president van Cyprus, de Grieks-Cypriotische Glafkos Klerides, en de Turks-Cypriotische leider Rauf Denktash hebben afgesproken dat zij elkaar met ingang van volgende week drie keer per week zullen ontmoeten: op maandag, woensdag en vrijdag.

Ook Turkije reageerde positief op het begin van de onderhandelingen. Minister van Buitenlandse Zaken Cem sprak van de "beste kans van de afgelopen jaren." "Beide leiders moeten een gemeenschappelijke visie op de toekomst hebben. Als ze dat hebben, zullen ze een oplossing vinden", aldus het persbureau ANA.

Scheiding

De twee kwamen woensdag voor hun eerste onderhoud onafhankelijk van elkaar aan op de luchthaven van Nicosia. Die is sinds het conflict tussen Turken en Grieken in 1974 uitbrak, verlaten en wordt alleen nog door de Verenigde Naties gebruikt.

Onderwerp van de onderhandelingen is de scheiding van het eiland. Klerides en Denktash praten zonder voorwaarden vooraf over eventuele mogelijkheden om Cyprus te herenigen.

In 1974 stuurde Turkije troepen naar het eiland, nadat door extreme Grieks-Cypriotische nationalisten een staatsgreep was gepleegd. Ankara vreesde dat de coupplegers aansluiting bij Griekenland zochten. Turkije erkent als enige de toen in het noorden door Turks-Cyprioten uitgeroepen staat. Die is strikt gescheiden van de rest in het zuiden.

De twee leiders zullen waarschijnlijk hun gedachten laten gaan over een federatie. De Turks-Cyprioten willen een losse confederatie met weinig macht voor de centrale overheid. De Grieks-Cyprioten willen juist een sterk centraal gezag binnen een federatie van noord en zuid.

De bereidheid van Klerides en Denktash om elkaar te treffen, wordt mede ingegeven door de wens snel lid te worden van de Europse Unie. Vooral de Turks-Cyprioten voelen zich onder druk gezet omdat de Brussel heeft aangegeven dat Cyprus - en als het niet anders kan, desnoods alleen het Griekse deel dat internationaal erkend wordt als de wettige regering - lid kan worden van de EU.