ENSCHEDE - De politie Twente en de Duitse politie hebben een omvangrijke drugsbende opgerold. De politie hield in totaal 49 dealers en afnemers aan. De bende verhandelde onder meer 250.000 XTC-pillen en 54 kilo hasj, zo meldde de politie Twente donderdag.

De breinen achter de bende zijn een 31-jarige man en een -jarige vrouw uit Enschede en een 35-jarige man uit Hengelo. Twaalf 'subdealers' werden gearresteerd tijdens huiszoekingen. Negen van hen zitten nog in hechtenis.

Tijdens het onderzoek, dat sinds januari liep, trof de politie bij huiszoekingen in Enschede, Hengelo, Houten, Oss en Den Bosch grote hoeveelheden amfetamine, hasj, cocaïne, XTC-pillen en een aantal (vuur)wapens aan. Ook werden hennepplantages in Nederland en Duitsland ontmanteld.

Ook betrapte de politie enkele personen op het afleveren van drugs. De politie Twente had nog niet eerder meegemaakt dat Nederlanders op Duits grondgebied een hennepplantage hadden opgezet.

De totale straatwaarde van de in beslag genomen drugs bedraagt circa 1 miljoen euro. In Duitsland loopt het onderzoek nog door.