DEN HAAG - Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil de regels aanpassen als dat nodig mocht zijn om het algehele rookverbod voor de horeca overeind te houden. Dat zei hij donderdag in een spoeddebat in de Tweede Kamer over de rookvrije horeca.

Dinsdag oordeelde het gerechtshof in Den Bosch dat een deugdelijke wettelijke grondslag voor een rookverbod in cafés zonder personeel ontbreekt.

Net als voor een meerderheid van de Tweede Kamer blijft voor Klink een algeheel rookverbod recht overeind staan.

In zijn ogen bestaat er in de praktijk nu geen onderscheid tussen eenmanszaken en cafés waar wel werknemers achter de tap staan. Maar als het nodig is dit formeel ook nog anders te regelen, wil Klink daar niet voor weglopen.

Onduidelijkheid

Regeringspartijen PvdA en CDA riepen de minister op om snel op een rijtje te zetten welke mogelijkheden hij heeft om de wet aan te passen. Klink zei de maatschappelijke en politieke onduidelijkheid die over het rookverbod voor kroegen zonder personeel is ontstaan te betreuren.

Maar hij gaat pas kijken naar een eventuele aanpassing van de regels als het gerechtshof in Leeuwarden uitspraak heeft gedaan in het hoger beroep in de zaak tegen café De Kachel in Groningen. Deze werd veroordeeld voor overtreding van het rookverbod.

Deze kroeg liet donderdag weten uitstel van dit beroep aan te vragen. De advocaten van het horecabedrijf vinden een hoger beroep "niet zinvol" nu het Openbaar Ministerie (OM) in de zaak tegen het café Victoria in Breda in cassatie is gegaan nadat het hof in Den Bosch dit café vrijsprak van overtreding van het rookverbod.