DEN HAAG - Ook Nederlandse scholen verkopen te veel ongezonde producten in hun kantines. Vooral middelbare scholen bieden te weinig magere etenswaren of dranken aan. Volgens het Voedingscentrum moeten naast frisdrank ook vruchtensappen, mineraalwater en melk te koop zijn, evenals bruin brood met mager beleg en fruit.

In het Amerikaanse district Los Angeles is het vanaf volgend jaar verboden frisdrank op scholen te verkopen als gevolg van het toenemend aantal dikke kinderen. De afgelopen twintig jaar is dat aantal in de Verenigde Staten verdrievoudigd.

Ook in Nederland is de situatie zorgelijk. Volgens voedingskundige J. Hammink van het Voedingscentrum is het aantal kinderen met overgewicht sinds 1980 gestegen van 10 naar 15 procent.

Hammink denkt niet dat het nodig is om in Nederland net als in de VS de verkoop van frisdrank te verbieden. Wel moet er een breder aanbod komen, waarbij scholieren ook gezonde producten kunnen kiezen. Het Voedingscentrum is begonnen met een project om goede voeding in schoolkantines te bevorderen.