NIEUWEGEIN - Dankzij een nieuw spiraalachtig staafje kan ook bij vrouwen sterilisatie snel en betrekkelijk makkelijk worden uitgevoerd. Wel moet de gynaecoloog die de ingreep verricht, handigheid met de kijksbuistechniek hebben.

Met behulp van deze techniek wordt in de eileiders van de vrouw het staafje ingebracht. Het gaat snel en een verdoving is niet meer nodig. Na de ingreep kan de vrouw onmiddellijk weer naar huis.

Gynaecoloog S. Veersema van het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein denkt dat het een veelbelovende manier is om vrouwen te steriliseren. Het Rivierenland Ziekenhuis in Tiel heeft er al mee geëxperimenteerd en een aantal andere ziekenhuizen, waaronder het Antonius, gaat hem nu ook toepassen.

Omdat het om een nieuwe methode gaat, moet voorlopig nog wel gecontroleerd worden of alles goed is verlopen. De vrouw moet daarom na drie maanden terugkomen om een röntgenfoto te laten maken. In die tussentijd is de betrouwbaarheid niet voor 100 procent gegarandeerd. Wanneer na honderd of tweehonderd ingrepen blijkt dat het altijd goed is gegaan, is die extra controle niet meer nodig.

In het buitenland is al meer ervaring opgedaan met de techniek. Helemaal nieuw is werkwijze overigens niet. Het is een variant op een al bestaande methode om eveneens met de kijksbuistechniek siliconen plugs in de eileiders in te brengen. Een aantal klinieken heeft daarmee gewerkt.

Maar omdat firma's die de plugs leverden failliet gingen, waren er problemen met de leverantie. Bovendien was de methode toch nog vrij ingewikkeld, aldus Veersema. Ook dat is reden dat deze manier van werken niet op grote schaal is toegepast.