VENLO - De elfjarige Lusanne kwam woensdagavond om half acht het Campanile Hotel in Venlo binnen en meldde zich bij de receptie. Manager Patrick van Soest stond haar te woord. "Ze vroeg: Mag ik even mijn ouders bellen, ik ben ontvoerd", vertelde Van Soest donderdag.

Van Soest had de kranten gelezen en vermoedde al direct wie het kind was. "Hoe oud ben je", vroeg hij haar. "Elf jaar", zei ze toen. "Toen wist ik genoeg", gaat Van Soest verder. "We hebben het kind een glaasje fris gegeven en een van onze medewerkers is met haar een frietje gaan halen. Ik belde de politie, die was er binnen vijf minuten."

Kamer

Op verzoek van de politie heeft het hotel vervolgens een kamer beschikbaar gesteld waar het meisje tot rust kon komen en een eerste gesprek met haar kon plaatsvinden. "Het kind was behoorlijk aangedaan", zegt Van Soest. "Ik zag enkele malen tranen in haar ogen." Hij had nog gevraagd waar zij vandaan kwam. "Uit Friesland", antwoordde ze daarop, snel vervolgend: "maar daar ben ik niet geboren". Daar moest de hotelmanager wel even om lachen.

Spreekverbod

De politie en hoteldirectie hebben hem een spreekverbod opgelegd. Hij mag niet zeggen waar het meisje vandaan kwam toen het zich aan de balie meldde. "Wel zei ze, dat ze vlakbij uit een auto is gezet en daarna hierheen is gelopen", zegt Van Soest.

Tijdens de gesprekken met de politie mocht een van de medewerkers van het hotel bij haar blijven. "Deze medewerker had toch al een zekere vertrouwensband met haar opgebouwd, ze vond het fijn dat die erbij bleef", aldus Van Soest. Hij ontkent dat de ouders woensdagavond in het hotel zijn geweest: "Ik heb geen ouders gezien, hier zijn ze zeker niet geweest."

Videobanden

De politie heeft de videobanden van de vier bewakingscamera's van het hotel in beslag genomen, bevestigde de assistent-manager van het hotel donderdag. Ook zij wilde verder niet veel kwijt. "De politie komt hier straks terug voor nader onderzoek."