AMSTERDAM - Een onbekende lezersfotograaf heeft met zijn foto van een brandweerman die een kind uit een brandende woning in Amsterdam redt de NUfotoprijs gewonnen. De winnaars werden woensdagavond bekendgemaakt in Hotel Arena Amsterdam.

Tom Reubzaet won met zijn foto van een auto die te water is geraakt de tweede prijs. De foto van een spreeuwenplaag in de Utrechtse Vogelenbuurt van Ton C. Kroon was goed voor een derde prijs.

Prachtig beeld

"Ondanks dat de foto wat onscherp is, is het een prachtig beeld", oordeelde de vakjury unaniem over de winnende plaat. "Juist die onscherpte maakt de foto spannend. Een echte nieuwsfoto."

NU.nl hoopt de maker van het beeld alsnog te achterhalen. "Het is te hopen dat de fotograaf, door alle media-aandacht die deze uitreiking met zich meebrengt, zich alsnog bij ons meldt", aldus NUfoto-redactrice en jurylid Chris Heijmans.

De vakjury bestond dit jaar verder uit Volkskrant-fotograaf Martijn Beekman, ANP-fotograaf Robin Utrecht en mensenfotograaf Govert de Roos. Ook lezers van NU.nl en NUfoto.nl konden stemmen op hun favoriete nieuwsfoto.

Expositie

Woensdagavond werd ook de expositie van de beste nieuwsfoto's, door NU.nl-gebruikers gemaakt, geopend. De expositie is tot en met 14 juni te zien in Hotel Arena in Amsterdam. Ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van NU.nl is tevens een boek uitgebracht met lezersfoto's, 'Dicht op het Nieuws'.

Vorig jaar werd de NUfotoprijs, de prijs voor de beste lezersfoto van NUfoto.nl voor het eerst uitgereikt. De foto van zangeres Gwen Stefani, gemaakt door Theodor Verstegen, won toen de eerste prijs.

Lezersfoto's

Bekijk lezersfoto's van het evenement.

NUfotoprijs uitgereikt