LONDEN - Het Irak-dossier waaruit de Britse premier Tony Blair citeerde in de aanloop naar de oorlog tegen het bewind van Saddam Hussein, was niet opgesteld om een onmiddellijke aanval te rechtvaardigen. Hij zei dat hij zou zijn afgetreden als het waar was dat Downing Street het dossier 'seksiër' had gemaakt om een oorlog goed te praten.

Dat heeft de Britse premier Tony Blair donderdag gezegd tegen de Hutton-commissie, die onderzoek doet naar de omstandigheden rond de vermoedelijke zelfmoord van de Britse wetenschapper David Kelly. Hij zei niet te hebben geweten van de betrokkenheid van Kelly bij het dossier, dat in september 2002 is opgesteld.

Volgens de premier had hij in zijn voorwoord juist zorgvuldig de bewoording gekozen dat het dossier was bedoeld om gegevens van de inlichtingendiensten over de dreiging van Irak weer te geven. "In dat stadium was het dossier niet bedoeld als onmiddellijke reden om het conflict aan te gaan."

De premier kwam donderdagochtend onder strenge veiligheidsmaatregelen aan bij het gerechtshof in het hart van Londen. Daar werd hij opgewacht door ongeveer honderd demonstranten tegen de oorlog in Irak. Die droegen spandoeken waarop zij Blair afschilderden als leugenaar en misdadiger. Tijdens het verhoor was in de commissiezaal hun luidruchtige protest te horen.

Blair is pas de tweede premier in de Britse geschiedenis die als getuige voor een gerechtelijke commissie moet verschijnen. Als jurist is hij wel gewend aan stevige ondervragingen. Hij heeft de afgelopen week zijn getuigenis gedetailleerd voorbereid.